Visma Entry tietopankki

Etä- ja hybridityö, työhyvinvointi ja työajan hallinta -webinaari

Kirjoittanut Visma Entry | 8.10.2023 20:53:40

Etätyö ei ole enää väliaikainen ratkaisu. Moni organisaatio on huomannut kantapään kautta, että hybridityössä työhyvinvointiin pitää kiinnittää huomiota uudenlaisin tavoin. Työn ja vapaa-ajan rajojen hämärtyessä työajan hallinta on monelle se vaikein pala. Mikä neuvoksi?

Visma Entryn & Auntien yhteisen webinaarisarjan päätösjaksossa vieraana on Auntien asiantuntija Hanna-Kaisa Raninen. Häntä haastattelee Visma Finlandin Eliisa Valkonen. Katso puolen tunnin webinaaritallenne tai lue kohokohdat alta. 👇

Katso webinaaritallenne: Etä- ja hybridityö, työhyvinvointi ja työajan hallinta

Katso webinaarisarjan muut jaksot  »

Tärkeimmät poiminnat webinaarista 💡

Toiset työyhteisöt joutuivat mullistamaan arkensa pandemian paineen alla. Toisilla on ollut valmiudet hybridityöskentelyyn jo vuosia. Työhyvinvoinnin tukemisen näkökulmasta elämme silti edelleen murrosvaihetta, Raninen huomauttaa. Kaikilla esihenkilöillä ja organisaatioilla ei ole vakiintuneita tapoja siihen, miten työajan hallintaa ja hyvinvointia johdetaan nimenomaan hybridityössä.

Aina tavoitettavissa = aina keskeytettävissä?

Kun Työterveyslaitos tutki ajan hallintaa asiantuntijatyössä, vastaajista 90 % kertoi olevansa tavoitettavissa koko työpäivän ajan. Jopa 81 % sanoi, että pyrkii reagoimaan sähköpostiviesteihin välittömästi. 

“Jos olemme jatkuvasti tavoitettavissa, havahdumme myös jokaiseen keskeytykseen. Ajatusprosessi keskeytyy joka kerta”, Raninen muistuttaa. 

Tunnollinen työntekijä tasapainoilee multitaskaamisen ja itselleen asettamien vaatimusten välillä. Huono omatunto vaanii etäilijää heti, jos näppäimistöä ei pysty naputtamaan keskittyneesti 7,5 tuntia aamusta iltapäivään.

Raninen kannustaa siirtämään työajan hallintaa yksilön harteilta organisaation yhteiseksi asiaksi. On hyvä sanoittaa auki yhteisiä käytäntöjä, kuten:

✅ Mikä on toivottu reagointiaika viesteihin? Hälinän vaientaminen tuo hallinnan tunnetta.

✅ Onko ok ulkoiluttaa koiraa tai pestä pyykkiä etäpäivänä? Tauot auttavat keskittymään vaativaan työhön.

✅ Mitä mukavaa toimistolla tapahtuu? Luottamus ja vuorovaikutus syntyy parhaiten kasvokkain kohdatessa. Yhteisiin toimistopäiviin kannattaa suunnitella esimerkiksi luovaa ideointityötä. 

Työajan hallinta on etätyön erityinen haaste

Etätyöntekijä saattaa tarvita kävelylenkin kaltaisen rutiinin töistä irtautuakseen. Jokaisella meistä on hieman erilaiset valmiudet omien palautumiskeinojen tunnistamiseen ja oman työhyvinvoinnin johtamiseen

Aina työajan hallinta ei ole balanssissa – vai mitä mieltä olet tutkimustuloksesta, jonka mukaan joka kolmannessa organisaatiossa tehdään yli 50-tuntisia työviikkoja? Asiantuntijaorganisaatioiden näkökulmasta tieto on erityisen huolestuttava. Etätyössä uupumuksen merkit eivät nimittäin näy yhtä nopeasti kuin kasvokkain tavatessa. 

Jotta ongelmiin voi tarttua ajoissa, kannattaa hyödyntää työajanseurantaa mahdollisimman monipuolisesti. Sen kertoo sekä yksilön että tiimien tasolla, jos saldot alkavat paukkua, tai tuttuihin tehtäviin menee aiempaa enemmän aikaa.

 

💡 Hyödynnä vinkit: Näin esihenkilö voi tukea tiimiläisiään työajan hallinnassa »

Ne tärkeät tykkäykset

Riittävän tiivis vuorovaikutus on työhyvinvoinnin kannalta avainasemassa. Toimistopäivinä kuulumiset on helppo vaihtaa lennossa, mutta miten pysyä tiimin hyvinvoinnin pulssilla ruudun välityksellä?

Moni organisaatio on ottanut käyttöön säännölliset 1-to-1 -puhelut esihenkilöiden ja työntekijöiden välillä. Chat-viestien tykkäyksillä ja emojien käytöllä on väliä, kun emme voi aistia toisen tunnetilaa sanattoman viestinnän ja kehon eleiden kautta. Tykkäilystä onkin hyvä tehdä tietoinen tapa.

Janoamme arvostusta ja palautetta, jotta tunnemme työmme merkitykselliseksi, Raninen painottaa. Ellemme saa sitä, työ voi alkaa tuntua yksinäiseltä näpertelyltä.

Luottamuksen ja vuorovaikutuksen rakentaminen etä- ja hybridityössä voi tuntua haastavalta. Onnistumiseen on kuitenkin olemassa toimivia strategioita. Tärkeintä on sopia yhteisistä periaatteista ja ottaa hyvinvointia tukevat työkalut tehokäyttöön.

 

Katso webinaarisarjan muut jaksot  »


 

 

Kokeile työajanseurantajärjestelmää maksutta

Työajanseurantajärjestelmä on yksi työhyvinvointia edistävä työkalu. Järjestelmän data kertoo esimerkiksi milloin työntekijöiden työtunnit paukkuu tai käyttämättömiä lomapäiviä alkaa kertymään. Kokeile Visma Entry -työajanseurantajärjestelmää maksutta 14 päivän ajan!